Ei se toimi mulla ja muutama muu vesiperä

Jokaisella meistä on varmastikin kokemusta siitä kun kehon valtaa jännittynyt, pelonsekainen tunne joka kaappaa hetkeksi valtaansa. Vatsaa kouristaa, päässä humisee ja jäät paikoillesi, etkä saa mitään aikaiseksi. Kun jälkeenpäin ajattelet asiaa, saattaa tilanne tuntua sinusta naurettavalta. Kyseessä voi olla ihan arkinen askare, ehkäpä imurointi, laskunmaksu tai isompana kokemasi haaste kuten painonpudotus tai alkoholin käytön vähentäminen.  Sellainen asia, jonka tiedät olevan täysin mahdollista, jopa pikku juttu, mutta et vain saa sitä tehdyksi. Mielessäsi voit käydä läpi vanhoja tuttuja hokemia: ”Idiootti, laiska, tyhmä, miksi näin aina käy minulle..” Voit ehkä myös kuulla päässäsi jonkun muun henkilön puheen.  Sanat, jotka sinulle on joskus sanottu. Pölypallerot kasvavat valtaviksi, sinä välttelet imuria kuin ruttoa. Stop tähän! Auttaisiko sinua tietää että toimit täysin luonnollisesti? Haluatko että tilanne muuttuu ja sinun ei enää tarvitse kokea ahdistusta asiasta?

Kehossasi tapahtuva reaktio on täysin luonnollinen. Ajattelepa asiaa hieman tarkemmin. Kasvava pyykkivuori saa kehossasi aikaan häkeltyneisyyden tilan. Sinulla on ehkä jotain muita suunnitelmia tälle hetkelle, kiire tehdä jotain muuta ja lykkäät ajatuksissasi askareen myöhemmäksi. Uhkaa kokiessaan keho alkaa erittää adrenaliinia, joka kertoo kehollesi ettet ole turvassa. Luonnollisena reaktiona joko jäädyt etkä saa mitään aikaiseksi tai taistelet pyykkivuorta vastaan ”sisulla”. Joskus otamme kupin kahvia ja ajattelemme sen auttavan meitä suoriutumaan tehtävästä, ja tämä pitää osittain paikkansa. Kofeiinilla on stimuloiva ominaisuus ja se toimii usein päivittäisenä rutiinina, jota ilman mitään ei tapahdu. Kun pyykkivuori viivytellessä kasvaa, kasvaa myös helposti negatiivisen puheen määrä pään sisällä. Sykli on syntynyt ja sen katkaisee satunnaisesti ”sisuuntuminen” tai ”itseään niskasta ottaminen”.

Stop tähän! Voit lopettaa negatiivisen kehän kokeilemalla seuraavaa. Kun seuraavan kerran huomaat kehossasi tuon tutun epämiellyttävän häkeltyneisyyden aallon, pysähdy hetkeksi tarkastelemaan sitä. Huomaa tunne ja anna sille tilaa tulla kuulluksi, sillä voi olla elämää mullistava vaikutus. Linkityt automaattisesti alitajuisiin automaattitoimintoihisi eikä sinun tarvitse reagoida niihin tutulla tavalla. Rentoutumisharjoitteissa tai hypnoosissa teemme mielikuvamatkan siihen tilanteeseen johon muutos halutaan. Siihen hetkeen kun ”tunne saa sinut valtaansa” ja toimit totutusti. Sytytät tupakan vaikka juuri eilen päätit ettet polta tai ostat donitsin vaikka olet dietillä. Mielen voimaa ei kannata aliarvioida. On täysin mahdollista muuttaa negatiiviset tuntemukset positiiviseksi, ja kyllä, vain sinä voit sen tehdä. Jollet usko, kokeile.

Scroll to Top